Властите в Пирот решиха, че извънредното положение остава. То няма да

...
Властите в Пирот решиха, че извънредното положение остава. То няма да
Коментари Харесай

Остава извънредното положение в Пирот

Властите в Пирот взеха решение, че извънредното състояние остава. То няма да се анулира, до момента в който не бъдат отстранени рисковите цистерни с амоняк. Дотогава остава затворен за придвижване и секторът от автомагистралата в посока Ниш. Преминаването на коли става по обходен маршрут през Бела паланка, оповестява " Нова телевизия ".

Българските дипломати в Сърбия поучават сънародниците ни, които възнамеряват пътешестване, да отсрочат напредването в този сектор от аутобана.  

Вече има и версия за това кой носи отговорност за случая с обърнатата влакова комбинация и приключването на рисковото количество амоняк над Пирот.

На съвещанието на управляващите в Пирот беше взето решение амонякът от пробитата цистерна да бъде оставен да изтече изцяло. Причината - експертите са решили, че това е най-безопасният метод за жителите. Всичко това обаче се управлява с непрекъснато мерене на амоняка във въздуха. 

Все още стои въпросът по кое време в региона ще се върнат към естествения си метод на живот? Отговорът е сложен. Но приключването на амоняка, следствието и изтеглянето на цистерните ще отнеме минимум 10 дни.

Сред шестимата българи, попаднали в непрогледната мъгла е и семейство с дете. Те оставят колата си, даже без да вземат персоналните си документи, с цел да избягат от рисковата зона.

„ Пътувайки умерено по автомагистралата, внезапно попадате в един облак, много непроницаем, виждате суматоха и в дейностите на водачи на тирове. Ние имахме връзка с въпросните хора, които имаха потребност от издаване на пасаван ”, съобщи Димитър Цанев, консул на България в Ниш.

Те съумяват да вземат документите си, откакто им обезпечават достъп до автомобила.

Един българин е бил прегледан в нишкия клиничен център.

„ Също е напуснал автомобила си, бил е посрещнат от екип на Спешна помощ и е закаран в Ниш ”, изясни Димитър Цанев.

Рано сутринта Кризисният щаб се събра на съвещание. И взе решение.  

„ Специалистите от фирмата-собственик на товара – „ Еликсир ”, споделиха, че е най-безопасно да оставим амоняка да изтича в дребни количества ”, изясни Владан Васич, кмет на Пирот.

Трябва обаче да бъде подсигурена сигурността на популацията. Заради това през нощта бяха сложени 2 мобилни станции за мерене на амоняка във въздуха. Те са в индустриалната зона на града и наоколо до мястото на случая.

Дори до пробитата цистерна - не е регистрирана заплаха.

„ Граничната позволена стойност е 100 единици, а измерените резултати са 18 единици ”, изясни Васич.  

„ Показателите се мерят час по час,  те са под граничните рискови стойности и няма място за суматоха измежду популацията ”, сподели Ирена Вуйович, министър на екологията.

Магистралата ще бъде пусната едвам когато е несъмнено, че няма риск за водачите.

„ Трябва да бъдат основани безвредни условия. Това ще се случи, когато спре приключването на амоняка ”, сподели Вуйович.

В началото на случая мястото е огледано от дронове и термокамери. Така не управляващите, а кореспондент открива втората жертва. Обяснението на спешните екипи - най-важното в спешна обстановка е да не се рискуват повече човешки животи.

„ Репортерът, който е отишъл до мястото, е изложил на риск личният си живот ”, изясни кметът на Пирот.

Според сръбския закон за транспорт на рискови материали - отговорност за случая носи превозвача на материала.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР